ארוחה משפחתית יכולה להיות זמן מעולה לגיבוש ושיח משפחתי מהנה. לפניכם מספר טיפים לארוחה משפחתית מוצלחת:
1. קיום ארוחה קבועה– אכילה בשגרה של ארוחה משותפת מעניקה ביטחון, תחושה של יציבות והרגלים בריאים. אל תוותרו על ארוחה משפחתית גם אם אחד ההורים אינו נמצא בבית בזמן הארוחה. אך יחד עם זאת, נסו למצוא זמן, לפחות פעמיים – שלוש בשבוע ולקיים ארוחות משפחתיות בהרכב מלא. שבו יחד עם הילדים לאכול ואל תהיו רק מלצרים המגישים את האוכל.
2. תכנון ולקיחת אחריות – האחריות של ההורים להחליט איזה מגוון מזון מוגש לשולחן, האחריות של הילדים לבחור מה לאכול מתוך המגוון שמוגש בארוחה. בזמן תכנון הארוחה נשתדל שתהיה בה לפחות מנה אחת או שתיים שאנחנו יודעים שהילדים מכירים וישמחו לאכול. דאגו להגיש לשולחן מזון בריא ומגוון. ניתן להתייעץ איתם מה נאכל, מה נכין (אפילו אם מדובר בילד בן 18 חוד'- נשאל ביצת עין או חביתה?) והוא יבחר וישפיע- ובכך ניתן לו חוויה משמעותית שהוא חשוב ויש לו מקום.
3. ארוחה ללא הסחות דעת – הארוחה צריכה להתנהל ליד שולחן ללא הסחות דעת כמו עבודה, טלפונים ואמצעי מדיה אחרים. אכילה בהיסח הדעת תגרום לכך שכאשר הילד יגדל, הוא יאכל רק תוך הסחת הדעת ללא מודעות לתחושת הרעב והשובע.
4. אירוע חברתי מהנה– חשוב ששעת הארוחה תהיה נעימה עם אוירה חיובית ותהפוך לאירוע חברתי משפחתי, כך שהילדים ירצו לבוא לשבת סביב השולחן ולקחת בה חלק. בזמן הארוחה הילדים זוכים להקשבה, לחיזוקים ותמיכה, מה שתורם לדימוי העצמי שלהם ומחזק את תחושת השייכות שלהם.
5. תנו דוגמא אישית- להורים יש תפקיד חשוב- הם מעבירים לילדים מסרים, ערכים ומשמשים מודל לחיקוי לישיבה לשולחן. הגישו לשולחן אוכל מגוון, ושמשו דוגמא בכך שתיקחו מגוון סוגי מזון ותשתפו בהנאה שלכם מהמאכל. התבוננות בבני המשפחה אוכלים סוגים שונים של מזון בריא בארוחות המשפחתיות יכולה לעודד את הפעוט שלכם לנסות בעצמו.
6. שוחחו במהלך הארוחה – הארוחה המשותפת היא הזדמנות מצוינת לשיחה. בזמן הישיבה סביב השולחן הילדים נחשפים לשיחות בין בני המשפחה ומעשירים את אוצר המילים, דרכים להביע את עצמם, לשתף, לתקשר, לחלוק ולמצוא את המקום שלהם בתוך קבוצה. חשוב שההורים ישתפו במשהו שקרה להם במהלך היום. כך ילמדו הילדים לשתף אתכם בחוויות שלהם. התעניינו בהם, בקשו מהם לשתף ושאלו אותם שאלות פתוחות כאלה שהתשובה עליהן אינה כן/לא. למדו את הילדים שכאשר הם רוצים לדבר, הפה צריך להיות ריק מאוכל. בנוסף חשוב לשוחח איתם על תחושת הרעב והשובע שהם מרגישים.
7. לתת לילדים להיות שותפים– שתפו את הילדים בהכנת הארוחה, בהתאם לגילם. ילדים יכולים להיות מעורבים החל משלב הכנת הארוחה ועד פינוי הכלים מהשולחן, לעזור בהוצאת המצרכים, בערבוב ובסידור השולחן. ילדים שלוקחים חלק בהכנות, מרגישים בעלי ערך, לומדים על אחריות, חשים עצמאיים ומשמעותיים ומבינים כי יש להם יכולת לתרום ולעזור לסביבתם. בנוסף הם מוכנים לנסות מאכלים חדשים יותר מאשר ילדים שמגישים להם את האוכל מוכן.
שיהיה בתאבון!